Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii'

Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii'.jpg

Product eigenschappen

Fustcode 418
Belading 35x18
Lagen per DC 6
Aantal per DC 630
Afname min. 1 DC
Barcode 8 716 137 000 005
Levertijd direct
Prijs op aanvraag

Product informatie

Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii' is een sierlijke conifeer. De cultivar ontleent zijn pracht aan de zilverblauwe schubnaalden, de staalblauwe winterkleur, maar ook aan de fraaie opstaande takken en topscheuten. 'Ellwoodii' is een halve jeugdvorm. De conifeer houdt zijn priemvormige schubnaalden en krijgt dus op latere leeftijd geen echte schubben. De compacte, dicht vertakte conifeer heeft zacht, pluimvormig loof. 'Ellwoodii' is een vrij langzame groeier. Volwassen exemplaren bereiken een lengte van twee tot drie meter. Het instandhouden van de zuilvorm vereist zorgvuldige snoei en goede verzorging. In de praktijk heeft de conifeer dan ook vaak meerdere kegelvormige zuilen. Als potconifeer is de cultivar een populaire plant. Uit sporten van Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii' is een groot aantal nieuwe cultivars ontstaan, waaronder 'Ellwood's Gold' en 'Snow White'.

Herkomst
Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii' is als spontane zaailing gevonden in Swanmore Park, in het Britse Bishop's Waltham. De naam van de conifeer is een eerbetoon aan Ellwood, de hovenier van Swanmore Park. De vondst dateert waarschijnlijk uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. In 1929 is de nieuwe cultivar voor het eerst beschreven.

Prijzen
De Royal Horticultural Society (RHS) heeft de conifeer twee keer bekroond. In 1934 heeft de gezaghebbende Britse organisatie de cultivar een 'Award of Merit' toegekend, gevolgd door een 'Award of Garden Merit' in 1984. Na de herziening van het systeem van bekroningen is 'Ellwoodii' in 1993 opnieuw met de prestigieuze 'Award of Garden Merit' onderscheiden.

Bronnen
Alterra, 1997. Dryade dendrologische databank. Hornibrook, M., 1929. Notes on some recently discovered dwarf conifers. The gardeners’ chronicle 1:(1929):49-50. Kelly, J. en J. Hillier, 1995. The Hillier gardener’s guide to trees & shrubs.
Ouden, P. den en K. Boom, 1965. Manual of cultivated conifers. Hardy in the cold- and warm-temperate zone. Welch, H.J., 1979. Manual of dwarf conifers.
Welch, H.J., 1991. The conifer manual.

Toepassingen