Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwood's Gold'

Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwood's Gold'.JPG

Product eigenschappen

Fustcode 418
Belading 35x18
Lagen per DC 6
Aantal per DC 630
Afname min. 1 DC
Barcode 8 716 137 000 012
Levertijd direct
Prijs op aanvraag

Product informatie

Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwood's Gold' is een 'Ellwoodii' met goudgele puntjes. De kleurige topjes geven de conifeer in het voorjaar een warme gloed. Na de zomer verbleken de uiteinden van de twijgjes, maar elk voorjaar geeft de cultivar een nieuwe lichting goudgele topjes. Het binnenste loof is geelgroen. De conifeer heeft opstaande takken en topscheuten. 'Ellwood's Gold' is een halve jeugdvorm. De conifeer houdt zijn priemvormige schubnaalden en krijgt dus op latere leeftijd geen echte schubben. De compacte, dicht vertakte conifeer heeft zacht, pluimvormig loof. 'Ellwood's Gold' groeit vrij langzaam.

Herkomst
De goudgeel getopte conifeer is een spontane afwijking van Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii'. In de officiële beschrijving wordt de cultivar aangeduid als een mutant. 'Ellwood's Gold' wordt echter ook vaak als een sport van 'Ellwoodii' omschreven. Een sport is een spontane afwijking, die echter niet wordt veroorzaakt door een verandering in de erfelijke aanleg. Alleen de mate waarin de erfelijke aanleg zich laat gelden, is bij een sport gewijzigd. Een sport kan daarom alleen door stekken of andere vormen van vegetatieve vermeerdering in stand worden gehouden. Bij een mutatie is er een minuscule wijziging in het erfelijke materiaal opgetreden. Mutanten kunnen daarom via vermeerdering door zaad in stand worden gehouden. Ook bij kruisingen kan de afwijkende eigenschap aan de nakomelingen worden doorgeven. 'Ellwood's Gold' is gevonden door de Britse kweker A.P. Hillier (West Moors Nurseries, West Moors).

Prijzen
De gezaghebbende Royal Horticultural Society (RHS, Londen) heeft de conifeer in 1984 bekroond met een ‘Award of Garden Merit’. Na de herziening van het systeem van bekroningen is in 1993 opnieuw een 'Award of Garden Merit' aan 'Ellwood's Gold' verleend. De prijs werd in hetzelfde jaar ook aan 'Ellwoodii' toegekend.

Bronnen
Alterra, 1997. Dryade dendrologische databank. Corley, R.S, 1968. Lawson's cypress 'ellwood's gold'. The gardeners’ chronicle 163(1968)2:20. Kelly, J. en J. Hillier, 1995. The Hillier gardener’s guide to trees & shrubs. Welch, H.J., 1991. The conifer manual.

Toepassingen