Chamaecyparis lawsoniana 'Snow White'

Chamaecyparis lawsoniana 'Snow White'.jpg

Product eigenschappen

Fustcode 418
Belading 35x18
Lagen per DC 6
Aantal per DC 630
Afname min. 1 DC
Barcode 8 716 137 000 043
Levertijd direct
Prijs op aanvraag

Product informatie

Sneeuw in voor- en nazomer. Zowel in het voorjaar als na half augustus heeft Chamaecyparis lawsoniana 'Snow White' roomwitte groeipuntjes. De sierlijke topjes verbranden niet in de zon. Binnenshuis verliest de conifeer echter na enkele weken zijn decoratieve kleur. De uiteinden van de twijgjes krijgen dan dezelfde grijzig-groene kleur als het overige loof.
Evenals 'Ellwoodii' is 'Snow White' een halve jeugdvorm. De conifeer houdt zijn (zeer korte) naaldvormige blad en krijgt dus geen echte schubben. Ook de vrij langzame groei hebben beide cultivars gemeen. De conifeer groeit vrij breed, is dicht vertakt en piramidaal en wordt beschouwd als een mooie aanvulling op het sortiment. In Groot-Brittannië is 'Snow White' kwekersrechtelijk beschermd.

Herkomst
'Snow White' is een mutant of sport van een zes jaar oude 'Ellwoodii'. Mutanten en sporten zijn spontane afwijkingen, in dit geval een fraai gekleurd uiteinde aan de twijgjes. Als het om een mutatie gaat, is er een minuscule wijziging in het erfelijke materiaal opgetreden. Mutanten kunnen daarom via vermeerdering door zaad in stand worden gehouden. Ook bij kruisingen kan de afwijkende eigenschap aan de nakomelingen worden doorgeven. Bij een sport verandert alleen de mate waarin de erfelijke aanleg zich laat gelden, de aanleg zelf is niet veranderd. Een sport kan daarom alleen door stekken of andere vormen van vegetatieve vermeerdering in stand worden gehouden. De roomwitte mutant of sport is vóór 1983 gevonden door R. Murray van kwekerij Allandale Nurseries in het Britse Willerby.

Prijs
Snow White' is door de keuringscommissie van de Nederlandse Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen in 1992 gewaardeerd met een 'Getuigschrift van Aanbeveling' en een 'Certificaat van Waardering - in zilver'.

Bronnen
Ouden, P. den en K. Boom, 1965. Manual of cultivated conifers. Hardy in the cold- and warm-temperate zone. Welch, H.J., 1991. The conifer manual.
Welch, H. en G. Haddow, 1993. The world checklist of conifers.

Toepassingen