Chamaecyparis thyoides 'Top Point'

TOP POINT breed.JPG

Product eigenschappen

Fustcode 418
Belading 35x18
Lagen per DC 7
Aantal per DC 630
Afname min. 1 DC
Barcode 8 716 137 000 388
Levertijd op aanvraag
Prijs op aanvraag

Product informatie

Chamaecyparis thyoides ‘Top Point’ heeft heldergroene naalden. 's Winters wordt de naaldkleur purper. De sterk vertakte, opgaande twijgen geven de dwergconifeer een piramidale tot kegelvormige habitus. Chamaecyparis thyoides ‘Top Point’ is een jeugdvorm en houdt dus zijn naalden.

Herkomst
Coniferendeskundigen wijzen op de sterke gelijkenis van Chamaecyparis thyoides 'Top Point' met Chamaecyparis thyoides 'Heatherbun', C. thyoides 'Purple Heather' en C. thyoides 'Rubicon'. Onder deskundigen bestaat twijfel of deze vier cultivars tot de soort Chamaecyparis thyoides behoren, of tot Chamaecyparis pisifera, of misschien zelfs Thuja occidentalis. Ook wordt niet uitgesloten dat het hybriden van twee soorten zijn. Opvallend is het ontbreken van de cultivar in recente uitgaven van handboeken. Alleen de bekende checklist vermeldt ‘Top Point’. Als bron wordt een productenlijst uit 1992 van Boomkwekerij Libo in Baexem opgevoerd.
Coniferenspecialist Leen Konijn (Ederveen) verklaart Chamaecyparis thyoides 'Top Point' in 1985 op zijn kwekerij te hebben gevonden. ‘Top Point’ is volgens hem een sport van Chamaecyparis thyoides ‘Andelyensis'. Als verschil met Chamaecyparis thyoides ‘Andelyensis Conica' noemt hij de 'punt' in 'Top Point'. Sluiter Ellwoodii heeft deze sport bij coniferenspecialist Konijn reeds in 1985 verworven en sindsdien succesvol op de markt gebracht.  

Bronnen
Diverse coniferenspecialisten.
Welch, H. en G. Haddow, 1993. The world checklist of conifers.

Toepassingen