Juniperus squam 'Blue Star'

Juniperus squamata Blue Star 10-12cm.jpg

Product eigenschappen

Fustcode 418
Belading 48x12
Lagen per DC 8
Aantal per DC 576
Afname min. 1 DC
Barcode 8 716 137 000 371
Levertijd op aanvraag
Prijs op aanvraag

Product informatie

Zilverblauw tot diepblauw. De min of bolvormige Juniperus squamata 'Blue Star' ontleent zijn sierwaarde vooral aan de kleur van de naalden. De bovenzijde van de naalden zijn zilverblauw, de onderzijde is blauwgroen. De scherpe, lancet- tot priemvormige naalden zijn vrij groot en staan dicht bijeen. 'Blue Star' groeit langzaam en blijft gedrongen. De brede, lage conifeer heeft een spitse top.

Herkomst
De oorsprong van 'Blue Star' is een opvallend compact groeiende plant van Juniperus squamata 'Meyeri’. Deze zilverblauwe, struikvormige cultivar kan enkele meters hoog worden. Tussen de forse moerplanten op de kwekerij van Gebr. Hoogeveen in Reeuwijk is omstreeks 1950 echter een exemplaar aangetroffen dat een steeds meer gedrongen groei ging vertonen. Uit twee zeer compacte scheuten heeft de Zuid-Hollandse boomkweker zijn nieuwe aanwinst gewonnen. Een Duitse bezoeker heeft de kweker het voorstel gedaan om de nieuwe cultivar 'Blue Star' te noemen. Waarschijnlijk gaat het bij de gedrongen groei om een heksenbezem.
De bezemachtige groei van de takken wordt veroorzaakt door een schimmel of een ander micro-organisme. Het verschijnsel komt ook bij andere houtige gewassen voor. Overigens wordt de compacte vorm van 'Blue Star' soms ook aan sportvorming toegeschreven.

Prijzen
'Blue Star' is door de keuringscommissie van de Nederlandse Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen in 1964 gewaardeerd met een 'Getuigschrift Eerste Klas'. De Royal Horticultural Society (RHS, Londen) heeft de conifeer in 1984 bekroond met de prestigieuze ‘Award of Garden Merit’. Na de herziening van het systeem van bekroningen heeft de Britse organisatie in 1993 opnieuw een 'Award of Garden Merit' aan 'Blue Star' toegekend.

Bronnen
Kelly, J. en J. Hillier, 1995. The Hillier gardener’s guide to trees & shrubs. Krüssmann, G., 1983. Handbuch der Nadelgehölze. 2., neubearbeitete Auflage. Verboom, C. en A. Bloom, 1984. Coniferen. Vogel, P. de, 1965. Juniperus squamata 'Blue Star'. Dendroflora 2(1965):46. Welch, H.J., 1979. Manual of dwarf conifers. Welch, H.J., 1991. The conifer manual.

Toepassingen